Sunset Torne River Junosuando Sweden

Truede sprog rundt om i verden

For nylig i min newsfeed, kom jeg til at se en note om, at 21 februar var den internationale modersmål fest dag, denne “pirret min interesse” yderligere, så jeg begyndte at læse op på, hvad fejringen handlede om, og det fører mig ind i området af truede sprog.

Min familie på min mors side taler et døende sprog ved navn Meänkieli, som tales i Torne-flodens dal. Meänmaa (Meänkieli for ‘”Vores land”‘) er navnet på dette område i Meänkieli. Jeg voksede ikke op på dette område, jeg lærte aldrig sproget, og min mor var ikke interesseret i at undervise mig og mine søskende i det, selv når vi tilbringer de fleste somre i Meänmaa.

Der var mange gange som voksen, at jeg ville have haft brug for at kende Meänkieli sprog, jeg husker en gang jeg var deroppe for at besøge familie, min tante tog mig til at se min bedstefædre bror, kunne vi ikke kommunikere uden min tante, som min bedstefars bror ikke taler svensk, han talte Meänkieli og finish, som jeg ikke var i stand til at tale.

Hvorfor fortæller jeg dig dette, Meänkieli tilfældigvis er en af de truede sprog, og det fører mig til at få mere ind i, hvor mange truede sprog der er rundt om i verden. Jeg byggede en datapipeline fra et datasæt, jeg fik fra Databasen over truede sprog

Datapipeline

Datapipelinen er enkel, jeg brugte Google Sheets og Google Data Studio til at oprette dette kort.

Truede sprog

Arkitekturen i datarørledningen

Jeg importerede det datasæt, jeg downloader fra The Endangered Languages Database til Google Sheet, jeg gjorde ikke nogen datarensning, der snarere brugte dataene, som det er, det eneste, jeg gjorde, var at tilføje en overskriftslinje til datasættet i Google Sheet og sætte nogle kolonnenavne i det.

Jeg oprettede en ny rapport i Data Studio og tilsluttede Google Sheet som datasæt. Resten var bare at vælge boblen kort og tilføje de felter, jeg ønskede at bruge, jeg var nødt til at ændre de geo-koordinater, der skal kendes i Data Studio som en længdegrad, breddegrad felt.

Endangered Languages