Torbjorn Zetterlund

Sun 19 2023
Image

Saab 96 V4 på 1970-talet i Vendelsömalm

by bernt & torsten


Uppvuxen på Götabbergvägen i Vendelsömalm inleddes min bilresa med en vintage pärla – Auto Union 1000. Köpt från en granne prydde denna skönhet vår gata i några år och fångade uppmärksamheten hos förbipasserande. Även om jag aldrig skissade dess elegans har jag en livlig minnesbild av dagen då jag försökte återuppliva dess motor.

En ödesdiger dag beslutade jag mig för att byta batteri och ovetandes förvandlades ett felfritt par jeans till offer för batterisyra. Min mammas reaktion på de skadade jeansen var synnerligen minnesvärd. Med åren har jag insett att Auto Union 1000 var en underbar skapelse, och jag visste då inte att denna ikoniska bil var en föregångare till skapandet av Audi.

Auto Union, en sammanslagning av fyra tyska biltillverkare på 1930-talet, spelade en avgörande roll i bilhistorien. Företaget utvecklades så småningom till Audi, ett varumärke synonymt med lyx och prestanda idag. Resan från Auto Union 1000 till Audi är ett vittnesmål om dessa ikoniska fordon och deras outplånliga arv.

Det andra kapitlet i min bilsaga var en Saab 96 V4, en modell från ’67 som min pappa skänkte mig. Innan jag hade körkort körde jag och mina vänner runt på gatorna på natten och njöt av känslan av frihet. Saaben blev mer än bara ett transportmedel; det blev en målarduk för mina mekaniska ambitioner.

Att förvandla den till en rallybil var en höjdpunkt i mina tonår. Ett minnesvärt race mot en Volvo på Nynasvägen slutade dock abrupt med en sönderblåst motor. I en lyckosam stund tillhandahöll min vän Sten en ersättningsmotor från hans kraschade Saab och möjliggjorde en snabb återhämtning.

Saabens äventyr sträckte sig till ovanliga platser, som den under konstruktion befintliga Gudöbroleden. Under en annan djärv natt undgick jag knappt polisen, vävande genom bekanta gator – Annebergsvägen, Helenebergsvägen och slutligen Götabergvägen. Garagets fristad visade sig vara avgörande när polisbilen passerade ovetande om eskapaden inomhus.

Vintern bjöd på sina egna utmaningar, med isiga vägar som ledde till ett oförglömligt möte med ett staket vid fyrkorsningen på Klenavägen. Mirakulöst nog kom jag undan med minimal skada – en läckande kylare och en bucklad stötfångare – vilket lade till Saabs mystik.

Livet som tonåring på 1970-talet var en väv av rebelliska körningar, nära ögonblick och oförglömliga stunder. Auto Union 1000 och Saab 96 V4 var inte bara bilar; de var följeslagare på en resa fylld av nostalgi och känslan av en svunnen era. Håll utkik för nästa kapitel – jakten på körkortet och äventyren som följde.

Share: