Statue Turku Harbour

De skjulte energislugere – Tiktok og Youtube

Dig, der gør alt for at spare strøm, når priserne stiger – tid til at skære ned på mobilsurfing streamede film og spil. De datacentre, som digitale medier bruger, er gigantiske energislugere.

På samme måde som du skruer ned for varmen for at spare energi, er det klart, at du bør gennemgå dit internetforbrug. Mobil surfing kan trække mere energi, end du måske tror.Sidste år tegnede den globale datatrafik sig for lidt over en procent af det samlede energiforbrug eller 260 til 340 terawatt-timer (TWh), ifølge tal fra Det Internationale Energiråd (IEA).

IT-brug tegner sig for næsten 10 procent af det globale elforbrug, omkring 2.000 terawatt-timer.Derefter inkluderes forbrugernes udstyr, datacentre, netværk, kommunikation og hardwareproduktion.

Og det er hovedsageligt streaming af videoer, film og tv-serier og grafikintensive onlinespil, der trækker mest elektricitet.

Vores dataforbrug falder næppe heller ikke.Vores behov for data vil sandsynligvis stige med omkring 30 procent årligt.Samtidig stiger tilgængeligheden af elektricitet ikke i samme hastighed, noget der er blevet tydeligt nu med de stigende elpriser.

I takt med øget digitalisering bruges de forskellige digitale tjenester meget mere, hvilket betyder, at det samlede forbrug stiger hele tiden.

Datacentrene er energityve.

Datacentrene, der består af mange servere, der gemmer og behandler information, trækker en stor mængde energi.Ifølge IEA tegnede verdens datacentre sig for omkring en procent af det globale elforbrug sidste år.Og det tæller ikke cryptocurrency-minedrift, som efter nogle skøn trækker så meget elektricitet som alle andre typer datacentre tilsammen.

Mængden af energi, som dataforbrug tager, stiger betydeligt med hensyn til deling af indhold. Det bliver mere og mere almindeligt med apps som Instagram og Tiktok, hvor du deler kortere videoklip.Det siges normalt, at 70 til 80 procent af al trafik i verdens mobilnetværk er video.

At skrive et enkelt opslag på Facebook trækker intet, men hvis du begynder at arbejde med at dele indhold, trækker det betydeligt mere.

Hurtig udvikling

Samtidig går det stærkt med at gøre datacentre mere energieffektive gennem produktudvikling, hvilket betyder, at der bruges væsentligt mindre energi pr. datasæt nu sammenlignet med tidligere.Til gengæld stiger dataforbruget mindst lige så hurtigt, hvilket betyder, at det kan være godt for flere at gennemgå deres internetforbrug for at spare på strømmen.

På samme måde som du sænker varmen lidt for at spare på strømmen, er det klart, at du bør gennemgå dit internetforbrug.

Reducer skærmstørrelsen

Den anvendte energi afhænger meget mere af skærmen end den video, vi ser.Hvis du nemt vil spare energi, kan du reducere skærmstørrelsen, dvs. vælge en mindre skærm end hjemmebiografen eller et tv med 4K-opløsning.Det sparer elektricitet ikke kun i hjemmet, men også i datacentre og netværk ved at reducere datatrafikken.

Men hvor stor en forskel ville vi bemærke i vores elregninger, hvis alle skar ned på deres surfing?Hvor stor en effekt det vil have, kan være udfordrende at afgøre, men man kan nok sige, at der ville være en særlig forskel.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *