23360 dagar gammal och räknar

Jag uppnådde 64 år (23360 dagar) den här veckan. Här är några uppenbart briljanta reflektioner: vad handlar livet om? Jag tror att det finns en balans mellan kunskapsuppbyggnad och kontakter.

Jag visste inte vad jag ville göra i mitt liv innan jag introducerades för mjukvaruutveckling. Innan dess arbetade jag inom byggbranschen, som lastbilschaufför och på posten med att sortera postväskor.

Jag tror att vem som helst kan göra nästan vad som helst om de vill ha det och är tillräckligt motiverade.

Jag kom in i mjukvaruutveckling genom att bli uttråkad av att köra lastbil, så jag ansökte till en 1 års lång högskolekurs i administrativ databehandling, lära mig datorprogrammering.

Den här veckan har jag arbetat med mjukvarulösningar i 41 år (14 965 dagar) och räknat. Jag började som 23-åring 1980.

Jag har bott i 4 länder Sverige (Stockholm), Förenade Arabemiraten (Dubai), Kanada (Toronto) och Nederländerna (Amsterdam).

Eftersom efterfrågan på dataprogrammerare var stor 1980 kunde jag välja vilket företag jag skulle arbeta för, så jag började på WM-Data Consulting i Stockholm.

Min enda kund som arbetade för WM-Data från 1981 till 1987 var Philips Telecommunication i Sverige. Det var då min holländska koppling började.

Jag började på Philips Telecommunication 1987 på Dubai-kontoret och arbetade som självbetjäningsspecialist för bankprodukter som levererar självbetjäningsprojekt i Mellanöstern.

Jag flyttade till Kanada 1994 från Dubai och började på Oasis Technology, ett nystartade företag inom elektroniska betalningsmjukvarulösningar för banker och återförsäljare.

2011 flyttade jag till Nederländerna och fortsatte med att utveckla mjukvara och big data-lösningar.

Jag har tillbringat 78 720 timmar under 41 år med mjukvarulösningar. Jag har baserat det antalet på att arbeta 1 920 arbetstimmar på ett år på en typisk 40-timmars arbetsvecka multiplicerad med 48 arbetsveckor på ett år, eftersom jag alltid såg till att jag hade fyra veckors semester. Det är förmodligen mycket mer timmar som spenderas på att arbeta, jag nöjer mig med detta.

Jag var en del av den elektroniska betalningsindustrin som möjliggjorde den globala räckvidden för betalkort och kreditkort för alla, så att vi kunde resa och använda bankkort över hela världen. Jag har besökt 75 länder främst för att arbeta.

Jag lärde mig att i den här världen finns det fattiga, medelklassen och de rika. De rika tillhör en exklusiv klubb bestående av “movers” och “shakers”. Men för fattiga och medelklass, deras personliga strider och prestationer smider och formar sina identiteter

Jag lärde mig människor, är förutsägbara varelser av vana och vanor och kan omvandlas på ett ögonblick, faktiskt snabbare och mer potent än en snabb kopp kaffe

Jag lärde mig att ledning och ledarskap är två olika saker och att vi blandar ihop dem. Ledningen är inriktad på resultat, mätning och effektivitet, som ofta förlorar ändamålsenligt. De flesta nya chefer tror att det är en “examen” att bli chef. Sanningen är att det är tvärtom.

Jag lärde mig att som chef för att vara en bra kommunikatör måste du vara en bra lyssnare. Som chef måste du ge tid för andra att tala. Som chef måste du ha en tydlig förståelse för organisationens vision och dela den med deras team på ett sätt som motiverar dem. Chefen håller sitt team uppdaterat om vad som händer i organisationen.

Jag lärde mig att de bästa cheferna inom mjukvaruteknik är de som har hög teknisk kompetens, du borde definitivt inte vara den bästa tekniska personen i teamet, du borde vara den som underlättar tillväxten av den tekniska talangen.

En ledare arbetar för sina medarbetare och måste förstå vad medarbetarna vill ha på en djup nivå. En ledare måste ständigt anpassa sig till medarbetarnas behov och vad de vill ha ut av organisationen.

Jag lärde mig att medarbetarutvärderingar är slöseri med tid. En chef, en chef, en lagledare bör känna sina medarbetare väl och hantera dem som ett sportlag. Att känna till varje individs styrka och svagheter och utbilda varje anställd inom området för deras svaghet för att skapa ett sammanhållet team.

Jag visste att vara teamledare, chef, chef eller företagare gör dig inte mer kritisk. Alla är lika viktiga, och det viktiga är att känna igen människorna omkring dig och få dem att må bra.

Jag lutar mig för att de flesta chefer inte är väl lämpade att hantera människor, titta på dig själv bara för att du är smart i din kommunikation och att hantera inrikespolitik för att positionera dig själv, betyder inte att du kommer att vara en bra chef.

När jag var chef för medarbetare lärde jag mig att jag skulle omge mig med ambitiösa och skickligare individer än mig själv, med en effektivare leverans av projekt och arbete. Det tog mig lång tid att komma dit, eftersom jag ofta fick olika roller under min karriär. Jag var inte alltid skicklig eller lämpad för de roller jag tilldelades, så jag var tvungen att lära mig på jobbet. Jag upptäckte att det bästa sättet att lära sig på jobbet är att ha starkare människor omkring dig.

Jag lärde mig att vi ger ledarskap till de stora eftersom vi vet att de är kapabla och kan lita på att agera på gruppens vägnar, men vi luras ofta av dem som bara söker ledarskap för att få makten att förbättra sin egen situation.

Jag lärde mig att anställda bara bryr sig om 3 saker även om undersökningar kan säga något annat: 1) att kunna betala räkningarna och ha lite pengar kvar, 2) ha tid att spendera med familj och vänner och 3) ha ett jobb som inte lurar människor. Vissa människor bryr sig om en extra sak som är 4) att gå före de andra anställda.

Jag lärde mig att du borde vara försiktig med att marknadsföra dina bästa anställda. Du kan helga det team du har genom befordran, och det finns andra sätt att känna igen dina bästa anställda så att de förblir motiverade.

Jag lärde mig att för mycket organisatorisk process kväver innovation. Även om du är skattemyndigheten måste du låta anställda förbättra arbetssätten genom att möjliggöra innovation, till och med för att finjustera en process.

Jag har mer hår i öronen och näsan, så mina öron och insidan av näsan blir varmare i vinter.

Jag känner fler och fler människor men minns färre namn. Jag gillar inte introduktioner.

Jag tror att alla på planeten kan göra vad som helst så länge de vill göra det.

Jag är klokare, men glöm det hela tiden.

Jag är den mest värdefulla medarbetare jag någonsin kommer att vara, men ändå mindre motiverad än någonsin.

Jag lärde mig att vi alla är likadana oavsett var vi är födda.

Vi har alla de exakta behoven, det väsentliga är skydd och mat

Jag lärde mig att människor är väldigt självcentrerade och tänker på sig själva och sina familjer och väldigt lite på andra, med vissa undantag. Denna uppfattning kommer inte att hjälpa oss i framtiden att anpassa oss till klimatförändringarna. Det kommer att ske en plötslig insikt i framtiden med konflikter.

Jag lärde mig att vi lever våra liv i sociala bubblor som familj, vänner, arbete och kul, och vi måste spränga dessa bubblor för att få ut mer av livet.

Jag lärde mig att i Europa där jag har bott större delen av mitt liv är vi mycket bortskämda med att ha mer pengar än vi behöver, till och med våra fattiga i väst har det mycket bra jämfört med människor i fattigare länder, så vi spenderar dem på alla onödiga saker för vår njutning.

Jag började sammanställa en lista med matrecept på en webbplats som jag skapade med namnet momshomecooking.org. Webbplatsen är inrättad för att hedra alla mammor, mormödrar och pappor, farfar som vidarebefordrar recept till nästa generation.

Jag är orolig för framtiden för vår vackra planet.

Jag lärde mig att njuta av livet till fullo och inte lägga på småaktighet.

Jag litar inte på att valda politiker vägleder oss genom det största hotet mot vår planet, klimatförändringarna. Och att politiker världen över kommer att vidta rätt åtgärder för att förändra våra samhällen till en mer hållbar framtid.

Om min generation

Min generation kommer aldrig tillbaka när vi är borta, vi levde i den bästa tid som jorden hade att erbjuda mänskligheten.

En generation gick till skolan, ingen kördes till skolan.

En generation gjorde sina läxor på egen hand för att komma ut på gatan för att spela så snart som möjligt.

En generation som tillbringade all sin fritid på gatan med sina vänner.

En generation lekte kurragömma i mörkret.

En generation som samlade sportkort.

En generation som köpte vinylalbum för att spela på skivspelare.

En generation som samlade foton och album från sina barndomslivsupplevelser.

En generation som spelade brädspel och spelade kort regniga dagar.

En generation där det bara fanns två TV-kanaler och 2 timmars TV för åldersgrupperna.

En generation som nu börjar gå bort och tyvärr aldrig återvänder oavsett hur hårt vi försöker.

Jag älskade att växa upp under den här tiden, vi hade så mycket frihet att göra vad vi ville, min generation hade de bästa tiderna.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *