Statue Turku Harbour

De verborgen energieslurpers – Tiktok en Youtube

U die er alles aan doet om elektriciteit te besparen wanneer de prijzen stijgen – tijd om te bezuinigen op mobiel surfen gestreamde films en games. De datacenters die digitale media gebruiken zijn gigantische energieslurpers.

Op dezelfde manier dat u de verwarming lager zet om energie te besparen, is het duidelijk dat u uw internetgebruik moet herzien. Mobiel surfen kan meer energie trekken dan je zou denken.Vorig jaar was het wereldwijde dataverkeer goed voor iets meer dan één procent van het totale energieverbruik, of 260 tot 340 terawattuur (TWh), volgens cijfers van de International Energy Council (IEA).

IT-gebruik is goed voor bijna 10 procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik, ongeveer 2.000 terawattuur.Dan zijn de apparatuur, datacenters, netwerken, communicatie en hardwareproductie van de consument inbegrepen.

En het is vooral het streamen van video’s, films en tv-series, en grafisch intensieve online games die de meeste elektriciteit trekken.

Ook ons dataverbruik gaat nauwelijks omlaag.Onze behoefte aan gegevens zal waarschijnlijk jaarlijks met ongeveer 30 procent toenemen.Tegelijkertijd neemt de beschikbaarheid van elektriciteit niet in hetzelfde tempo toe, iets wat nu duidelijk is geworden met de stijgende elektriciteitsprijzen.

In lijn met de toegenomen digitalisering worden de verschillende digitale diensten veel meer gebruikt, waardoor het totale gebruik steeds verder toeneemt.

De datacenters zijn energiedieven.

De datacenters, bestaande uit vele servers die informatie opslaan en verwerken, trekken een grote hoeveelheid energie.Volgens het IEA waren de datacenters in de wereld vorig jaar goed voor ongeveer één procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik.En dat is exclusief cryptocurrency mining, die volgens sommige schattingen evenveel elektriciteit trekt als alle andere soorten datacenters samen.

De hoeveelheid energie die dataverbruik kost, neemt aanzienlijk toe met betrekking tot het delen van content. Het komt steeds vaker voor bij apps als Instagram en Tiktok, waarbij je kortere videoclips deelt.Er wordt meestal gezegd dat 70 tot 80 procent van al het verkeer in het mobiele netwerk van de wereld video is.

Het schrijven van een enkel bericht op Facebook trekt niets, maar als je begint te werken met het delen van inhoud, trekt het aanzienlijk meer.

Snelle ontwikkeling

Tegelijkertijd gaat de ontwikkeling snel om datacenters energiezuiniger te maken door middel van productontwikkeling, wat betekent dat er nu aanzienlijk minder energie per dataset wordt gebruikt in vergelijking met voorheen.Aan de andere kant neemt het datagebruik minstens zo snel toe, wat betekent dat het voor meer mensen goed kan zijn om hun internetgebruik te herzien om te besparen op elektriciteit.

Op dezelfde manier dat je de warmte een beetje verlaagt om te besparen op elektriciteit, is het duidelijk dat je je internetgebruik moet herzien.

Schermgrootte verkleinen

De verbruikte energie hangt veel meer af van het scherm dan van de video die we bekijken.Als u gemakkelijk energie wilt besparen, kunt u de schermgrootte verkleinen, d.w.z. een kleiner scherm kiezen dan de thuisbioscoop of een tv met 4K-resolutie.Het bespaart elektriciteit, niet alleen in huizen, maar ook in datacenters en netwerken door het dataverkeer te verminderen.

Maar hoe groot zou het verschil zijn dat we merken in onze elektriciteitsrekening als iedereen bezuinigt op surfen?Hoe significant een effect het zou hebben, kan een uitdaging zijn om te bepalen, maar je kunt waarschijnlijk zeggen dat er een bepaald verschil zou zijn.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *