Torbjorn Zetterlund

Sat 15 2021
Image

Cycletrippin – The Lonely Cyclists Tour Scandinavia – Trin 1

by bernt & torsten

Denne rejse, som jeg kalder på en cykletrippin, startede hjemme i Amsterdam i Holland, ruten tog mig helt til Nordkap og tilbage til Amsterdam. Under turen cyklede jeg gennem Holland, Tyskland, Danmark, Norge, Finland og Sverige. For det meste af den rejse, jeg cyklede, brugte jeg også andre transportmidler som togtjenester, busforbindelser og færger, når det ikke var muligt at cykle på grund af en vandvej eller vejret forårsagede problemer.

Da jeg planlagde turen, delte jeg min tur op i 5 etaper, da jeg ville bruge pausen mellem etaperne til hvile. Det er den første fase af cycltrippin, der tog mig fra Amsterdam til Bergen nedenfor, hvordan jeg gjorde det.

Scene 1

Nedenfor er et kort over den rute, jeg tog til fase 1, som omfattede en færgetur fra Norddanmark til Norge og en togrejse den sidste del ind til Bergen. Jeg havde nogle tidsbegrænsninger for denne del af cycletrippin, da jeg skulle være i Bergen på en bestemt dag, da jeg skulle starte en rejse ombord på et hurtigruteskib.

Amsterdam til Bergen
Cykelrute Amsterdam til Bergen

Du kan finde de andre faser på følgende sted

På afrejsedagen stod jeg tidligt op og satte mig på cyklen og begyndte at cykle gennem Holland, vejret var dejligt solrigt og ikke varmet omkring 25 celsius. Den rute, jeg tog ud fra Amsterdam, førte mig forbi Almere, Lelystad til Assen. Turen var meget let, da landskabet er fladt, cykelstierne til tider er meget lige. Det har nogle gange en indvirkning på mig, da jeg ofte mister fart og går langsommere, end jeg normalt gør, det er bare et sindsspil er også en god øvelse, der træner dit sind til, hvad der kommer næste gang.

Lige før Assen var jeg på en cykelsti og stødte på en hørt om får, de havde alle taget dækning under nogle træer, jeg var hård på, at der var tegn på, at vejret blev varmere, det havde jeg personligt ikke følt. Det viste sig, at temperaturen er steget til 30 celsius.

Mit stop for dagen var i Gasselternijveen I Holland ikke langt fra den tyske grænse ankom jeg til Gasselternijveen sent på eftermiddagen og fandt huset med AirBnB-rummet, som jeg havde reserveret. Efter at have talt med værten tog jeg et bad, spiste min middag og gik derefter til at slappe af. Jeg havde et stort dejligt luftigt værelse med en god madras. Den nat sov jeg rigtig godt.

Det gode ved en AirBnB-reservation er, at morgenmad er inkluderet, jeg stod tidligt op, havde min morgenmad, fik mine tasker på cyklen og forlod Gasselternijveen, min plan for dagen var først at besøge Fort Bourtange, der ligger i Holland tæt på Tyske grænse. På vej mod Fort Bourtange passerede jeg byen Staddskanal.

Fort Bourtange blev bygget i 1593 under den hollandske oprør og blev brugt indtil 1851. Fort Boutrange har en stjerneformet befæstning. Inde i befæstningen er der et museum. Jeg kom til Fort Boutrange før kl. 9 om morgenen, jeg gik over en gammel bro ind i det gamle befæstede fort.

Jeg gik af min cykel og gik rundt, Fort Bourtange var besøget værd og for at se, hvordan livet blev levet i fortiden bag befæstede mure.

Da jeg fik min fulde dosis Fort Boutrange, var jeg tilbage på min cykel på vej til Tyskland, inden for få minutter efter at have forladt Fort Boutrange krydsede jeg grænsen til Tyskland og satte kursen mod Papenburg.

Papenburg ligger ved floden Ems og er kendt for sit store skibsværft, Meyer-Werft, der har specialiseret sig i at bygge krydstogtskibe.

Papenburg har en kanal i centrum, og den har store skibe, der er permanent forankret i kanalen, det lærte jeg på grund af byernes historie inden for skibsbygning.

Jeg opholdt mig et par minutter og tog Pappenburg, inden jeg gik mod Bremerhaven, på vej til Bremerhaven cyklede jeg over landbrugsjord med nogle bølgende bakker. De rullende bakker var pæne, da det var fladt indtil dette tidspunkt, og det gav mig også tid til at tempoere mig selv og vænne mine ben til at cykle bakker. Min største bekymring på dagen var at krydse floden Weser for at komme til Bremerhaven, jeg beslutter at gøre det nær byen Blexen, der har færgeforbindelse til Bremerhaven. Jeg kom til Bremerhaven sent på eftermiddagen, jeg var ikke færdig, da jeg havde reserveret min overnatning over i den lille landsby Ringstedt.

Jeg kom til Ringstedt tidligt om aftenen, jeg fandt huset, hvor jeg skulle bo, og ringede på dørklokken, en gammel dame åbner døren og byder mig velkommen. Hun fortalte mig, at det var hendes hus, og at hun var begyndt at leje det ekstra soveværelse ud efter sin mands død. Hun lejede det ud for at tjene ekstra penge, hun viste mig sin have, hvor hun fik mest sine grøntsager fra.

Den gamle dame havde serveret en rigtig god morgenmad til mig, jeg tog mig tid til at fylde mine batterier. Turen, jeg kørte på denne dag, var en lang stand i afstand og tid, det var dejligt, at jeg fik en dejlig morgenmad til at komme igennem dagen. Fra Ringstedt kørte jeg mod Wischhafen.

Turen til Wischhafen er rigtig god, masser af bakker, jeg taler om små bølgende bakker. Da jeg kom til Wischhafen, cyklede jeg til færge Station, der fører dig over floden Elbe. Masser af trafik på denne dag, færgen blev hurtigt fyldt op, jeg var ikke den eneste cyklist på færgen.

Da jeg var på den anden side af Elbe, fortsatte jeg min vej mod Itzehoe, da jeg navigerede gennem det tyske landskab mod Nord-Ostsee-Kanal eller på engelsk kendt som Kiel-kanalen, måtte jeg krydse Kiel-kanalen på en cykel du har kun et par valg, jeg havde besluttet at tage Fußgängertunnel i Rendsburg.

I Itzehoe stoppede jeg for at spise, Itzehoe er en by i den tyske delstat Slesvig-Holsten, beliggende på Stör, en sejlbar biflod til Elben og 51 km nordvest for Hamborg.

Jeg kom til Fußgängertunnel i Rendsburg, som gør det muligt for fodgængere og cyklister at komme over Kiel-kanalen, den er kendt lokalt som Fußgängertunnel unter dem Nord-Ostsee-Kanal. På hver side kan du enten tage en lift ned eller rulletrappen. Jeg læste, at rulletrappen var en af de længste i verden.

Jeg tog rulletrappen, da elevatoren lige var gået ned, jeg gik ned til, hvor tunnelen er, som du kan se fra filmen.

Jeg cyklede gennem tunnelen og fik rulletrappen op på den anden side. Der er en madkiosk ved indgangen til tunnelen, hvor en dame solgte blandt mange madvarer hjemmelavede koteletter. De var så forbandet gode, jeg har tre, inden jeg fortsætter ind i centrum af Rendsburg.

I Rendsburg fandt jeg en cykelbutik med en luftslange, så jeg kunne kontrollere mit dæktryk og fylde op. Det er meget lettere at cykle, hvis du altid har det rigtige lufttryk i dine dæk, og når du bærer ekstra vægt med dine cykeltasker, skal du kontrollere det hver dag.

Jeg cyklede gennem Rendsburg, da jeg stadig havde en vis afstand til min placering natten over, som var i landsbyen Struxdorf.

Jeg havde reserveret min overnatning i et ombygget bondegård i landsbyen Struxdorf. Jeg kom der lidt sent, jeg havde været i kontakt med værten via telefon, det tog mig længere tid, end jeg forventede at komme derhen. Min vært boede der alene og arbejdede i et ingeniørjob for en stor militærentreprenør i Flensborg.

Mit ophold på Struxdorf sluttede med en god morgenmad, før jeg kom ud på vejene igen. Navigationen fra Struxdorf var lige frem, jeg passerede et par landsbyer på vej til Flensborg.

Flensborg er en by på spidsen af Flensborg Fjord i det nordlige Tyskland, jeg kom ind sydfra og cyklede langs havnefronten, inden jeg gik mod grænsen til Danmark.

Jeg kom ind i Danmark ved Kruså, jeg forventede, at jeg ville blive kontrolleret ved den danske grænse, de sidste par år, da jeg rejste i bil, blev jeg stoppet ved grænsen til Danmark. Denne gang vinkede de mig bare igennem.

Der er et par grænsebutikker på begge sider af grænsen, på den tyske side nærmest grænsen er der for det meste vinbutikker, og på den danske side var der nogle tøjbutikker. Jeg handlede lidt, da jeg havde glemt at tage en vind-regnjakke med, og jeg trækker også nogle kontanter ud, da Danmark ikke bruger euroen.

Efter Kruså kørte jeg mod Aabenraa, Aabenraa ligger i spidsen for Aabenraa Fjord, byen havde et dejligt strandområde. Det var en kølig dag, ikke mange mennesker ude på stranden. På dette tidspunkt af dagen var jeg sulten. Når du cykler, forbrænder du en masse kalorier, hvilket er din energi, du har brug for at forsyne så ofte du kan. Jeg har tre regelmæssige måltider, og så spiser jeg mellem måltiderne, mens jeg cykler.

Jeg vendte min opmærksomhed mod Beach Pit i Aabenraa, hvor jeg spiste min frokost for dagen. Jeg havde en god hamburger, sandsynligvis det bedste, jeg nogensinde har haft, jeg antager, at det var sovs, der gjorde det så saftigt og dejligt. Efter mit måltid fortsatte jeg med at tage det let, ikke for meget tempo, som jeg normalt gør, da jeg virkelig var fuld af måltidet. Efter at have brændt nogle kalorier fra mit måltid øgede jeg hastigheden på vej til Kolding.

Jeg stoppede ikke længe i Kolding, hvad jeg så var en dejlig arkitektur i centrum af området. Kolding ligger i spidsen for Kolding Fjord i Region Syddanmark. På denne del af min cykeltur passerer jeg et par byer i Danmark, der ligger for enden af en fjord.

Hvad er virkelig en fjord, A fjord er skabt af glacial aktivitet og er kendetegnet ved at være lukket på 3 sider med den ene side åben for det åbne hav. I Danmark er der 16 fjorde.

Vejle var mit stop for natten, grunden til dette er, at området omkring Vejle er et af Danmarks mest bakkede, og jeg ville være udhvilet, inden jeg fortsatte min rejse. Vejle er en by i Danmark i spidsen for Vejle Fjord, hvor Vejle-floden og Grejs-floden og deres dale mødes.

Hvis du har planer om at besøge Danmark og cykle, er Vejle et sted at besøge Denmarks hårdeste cykelbakker

Jeg startede dagen med en stor morgenmad før jeg gik ud af Vejle, jeg oplever et par stejle bakker, så blev det mere bølgende bakker til Silkeborg.

Ved indsejlingen til Silkeborg passerede jeg et par søer, den ene havde et rigtig dejligt strandområde, jeg tænkte at det ville være dejligt med et parti, efter få sekunder var jeg forbi med argumentet om at det stadig var langt til Aalborg.

Jeg havde valgt ruten til Viborg, fordi jeg har cyklet forbi Viborg før. Som jeg skrev om i Cycletrippin – Lang tur fra Aalestrup til Tonder

Jeg kom endelig til Aalborg, Airbnb’en, jeg boede i, var på hovedvejen ind til byen sydfra, jeg havde sagt, at jeg var der kl. 19:00, jeg havde stadig lidt tid, så jeg cyklede ned til byens centrum og havneområde. Det var nede ved havnen, hvor jeg fik min første punktering. Før jeg fikserede punkteringen, filmede jeg en lastbil, der satte en båd i vandet.

Jeg fik fikset min punktering, det er noget, enhver cyklist skal vide, hvordan man gør, samtidig med at jeg fikser min punktering, kontrollerede jeg min beholdning af indre kar, jeg troede, jeg skulle få mere. Jeg cyklede rundt i byen indtil jeg fandt en cykelbutik, mens jeg var der, tjekkede jeg mit dæktryk og sørgede for, at de var ok til morgendagens tur, og jeg købte et par flere innertubes.

Efter at jeg var færdig i cykelbutikken, gik jeg til Airbnb-værelset, jeg havde reserveret. Rummet var placeret på loftet. Det var meget rart, havde alt, hvad jeg havde brug for til aftenen og natten, en smuk, behagelig seng, et stort tv. Verdensmesterskabet i verdensmesterskabet i 2018 startede den aften. Jeg ser et spil, inden jeg kaster mig ind.

Om morgenen opdagede jeg, at Aalborg er en rigtig dejlig cykelby, de tilbød cykel-air-station omkring byen. Hovedbroen over Limfjorden har et display, der nævner, hvor mange cyklister der har passeret broen i dag, og hvor mange siden starten af året. Sejt initiativ.

Limfjorden er en lavvandet del af havet, der ligger i Danmark, hvor den betragtes som en fjord lige siden vikingerne.

Jeg var på vej til Hirtshals for at fange en færge til Larvik Norge, som jeg havde forudbestilt, så jeg var på døgnet. På vej til Hirtshals stoppede jeg ved Lindholm Høje, en vikingegravkirkegård og et museum om vikingerne.

Jeg ankom til Lindholm Høje lige før kl. 8 om morgenen, mens jeg gik til Vikingekirkegården, hvor jeg blev mødt af Tor Lindholm Høje-fåren.

Tor Lindholm Høje får gav mig tilladelse til at flyve min drone. Det var lidt regnfuldt, da vejret var gået fra varmt til koldt og vådt på to dage. Det var svært at kontrollere dronen med min mobiltelefon.

Efter at jeg havde tilfreds min nysgerrighed omkring vikinghistorien ved Lindholm Høje, satte jeg kursen mod Hirtshals.

Jeg kom ind i Hirthals med lidt tid til overs, før jeg måtte gå ombord på færgen til Larvik Norge. Byen Hirtshals blev udviklet omkring den kunstige havn, der blev bygget mellem 1919 og 1931. I 1966 blev havnen udvidet og blev en af de største fiskerihavne i Danmark.

Hirtshals har flere færgedestinationer til Norge, såvel som du kan tage en færge til Færøerne og Island.

Jeg tænkte, at der måtte være en fiskeributik nær havnen, hvor jeg kunne hente nogle friskrøgede fiskeretter. Jeg havde held og lykke, jeg fandt en fiskebutik, og de havde alle de valg af røgfisk, jeg ønskede at købe.

Da jeg havde købt alle de forskellige røget fisk, gik jeg til færgeterminalen for at tjekke ind. Som cyklist vil du tjekke ind, som du ville være en bil, jeg måtte stå i kø og ventede på min tur. Efter at have tjekket ind gik jeg til det sted, hvor jeg blev bedt om at bo på kasserne, det var tid til at begynde at indlæse færgen. Jeg gik rundt og stødte på en lastbil med et Johhny Cash-motiv.

Færgen til Larvik fra Hirtshals tog 3 timer og 45 minutter, på færgen møder jeg et hollandsk par tidligt i 70’erne – de var ivrige cyklister, på denne tur havde de for første gang taget elektriske cykler, de skulle cykle omkring Larvik-området og camping ud, var de hardcore. På færgen var også en gruppe motorcyklister.

Jeg stoppede for natten i Sandefjord, hvor jeg boede på et hotel. Cykling fra Larvik til Sandefjord Jeg fik en smag af, hvordan det ville være som at cykle i Norge med bølgende bakker og til tider meget stejle bakker, korte men stejle.

Efter en god morgenmad forlod jeg hotellet og udforskede Sandefjord inden jeg kørte til Drammen.

Årsagen til, at jeg ville rejse til Drammen, var at se banen, som langrend-verdensmesterskabet i Drammen løber hvert år i hjertet af byen Drammen. Undervejs begyndte jeg at føle mig forfærdelig, så jeg stoppede, jeg følte mig bare udtømt af energi. Jeg fandt en parkbænk, der sad og begyndte at spise alt, hvad jeg havde, og tog en lur. Det hjalp, jeg følte mig bedre, da jeg kom ind i Drammen, havde jeg mistet et par timer. Min plan var at overnatte på Geilo, jeg besluttede at se, hvor langt jeg kunne cykle, og jeg holdt også øje med, hvor der var togstationer, efter Drammen kom jeg til Hønefoss, før jeg sprang på et tog til Geilo.

Det er dejligt, at du kan tage din cykel med på tog, du har den fleksibilitet. I alle de lande, jeg cyklede igennem på denne cycletrippin (Holland, Tyskland, Norge, Danmark, Finland). Sverige var det eneste land, jeg ikke kunne tage en cykel med på et tog, hvis jeg ikke pakkede i en kasse og sendte den. Alle andre lande, jeg gik igennem, var der bare at købe en billet til et tog og tage din cykel, som den er om bord.

I Geilo blev jeg på Geilo Vandrerhjem, jeg fik et helt rum til mig selv. Jeg havde også noget uheld, jeg faldt min mobiltelefon, og skærmen brød, efter at jeg ikke længere kunne bruge den mobiltelefon, hvad jeg tjente på tidligere ture, jeg bragte mere end en mobiltelefon, det var ikke så håbløst . Jeg bruger ikke min mobil til mere end navigation og til at flyve min drone.

I Geilo turnerede jeg i Geilojordet, som er en samling af huse og bygninger fra gamle tider, der viser, hvordan folk boede i dette område for over 100 år siden. Jeg forlod Geilo og cyklede til Haugastøl, jeg havde vidst fra da jeg planlagde turen, at jeg ikke ville være i stand til at lave Bergen i en dags cykling, så jeg havde forudbestilt en togtur fra Haugastøl til Bergen.

I Haugastøl er der en smuk cykelrute, der hedder Rallarvegen, der går over bjergene og følger jernbanen, Rallarvegen blev bygget for at understøtte jernbanebygningen. Togrejser mellem Haugastøl til Bergen er efter min mening en af de mest spektakulære togrejser i verden med bjerge, vandløb, søer spektakulær udsigt.

Jeg kom sent til Bergen, det var efter midnat, jeg havde reserveret en seng på et hostel, da jeg kom derhen kunne jeg ikke komme ind, da jeg ikke havde sikkerhedskoden. Det lykkes mig at ringe til et servicenummer, og de bekræftede, at jeg var reserveret der, og send mig koden for at åbne døren til vandrerhjemmet. Jeg deler et værelse med 10 andre mennesker, både kvinder og mænd.

Dette er slutningen af fase 1.

Share: