Torbjorn Zetterlund

Fri 03 2021
Image

23360 dagen oud en tellen

by bernt & torsten

Ik ben deze week 64 jaar (23360 dagen) geworden. Hier zijn enkele duidelijk briljante reflecties: waar gaat het leven over? Ik denk een balans tussen kennisopbouw en verbindingen.

Ik wist niet wat ik in mijn leven wilde doen voordat ik kennismaakte met softwareontwikkeling. Daarvoor werkte ik in de bouw, als vrachtwagenchauffeur en in het postkantoor om postzakken te sorteren.

Ik geloof dat iedereen bijna alles kan doen als ze het willen en gemotiveerd genoeg zijn.

Ik raakte in softwareontwikkeling door me te vervelen in het besturen van een vrachtwagen, dus ik solliciteerde naar een 1-jarige universiteitscursus in administratieve gegevensverwerking, waarbij ik computerprogrammering leerde.

Deze week heb ik 41 jaar (14.965 dagen) met softwareoplossingen gewerkt en dat zijn er nog steeds. Ik ben als 23-jarige begonnen in 1980.

Ik heb in 4 landen gewoond Zweden (Stockholm), Verenigde Arabische Emiraten (Dubai), Canada (Toronto) en Nederland (Amsterdam).

Omdat de vraag naar computerprogrammeurs in 1980 groot was, kon ik kiezen voor welk bedrijf ik wilde werken, dus ging ik bij WM-Data Consulting in Stockholm, Zweden.

Mijn enige klant die van 1981 tot 1987 voor WM-Data werkte, was Philips Telecommunication in Zweden. Toen begon mijn Nederlandse connectie.

Ik kwam in 1987 bij Philips Telecommunication op het kantoor in Dubai, waar ik werkte als specialist in selfservicebankproducten die selfservicebankprojecten in het Midden-Oosten leverde.

Ik verhuisde in 1994 vanuit Dubai naar Canada en sloot me aan bij Oasis Technology, een startend bedrijf in elektronische betalingssoftwareoplossingen voor banken en retailers.

In 2011 verhuisde ik naar Nederland en ging verder met het ontwikkelen van software en big data oplossingen.

Ik heb 78.720 uur besteed in 41 jaar met softwareoplossingen. Ik heb dat aantal gebaseerd op het werken van 1.920 werkuren in een jaar op een typische 40-urige werkweek vermenigvuldigd met 48 werkweken in een jaar, omdat ik er altijd voor zorgde dat ik vier weken vakantie had. Het zijn waarschijnlijk veel meer uren werken, hier neem ik genoegen mee.

Ik maakte deel uit van de elektronische betalingsindustrie die het wereldwijde bereik van debet- en creditcards voor iedereen mogelijk maakte, zodat we over de hele wereld konden reizen en bankkaarten konden gebruiken. Ik heb 75 landen bezocht, voornamelijk voor werk.

Ik heb geleerd dat er in deze wereld armen, de middenklasse en de rijken zijn. De rijken behoren tot een exclusieve club bestaande uit ‘movers’ en ‘shakers’. Maar voor de armen en de middenklasse smeden en vormen hun persoonlijke gevechten en prestaties hun identiteit

Ik heb geleerd dat mensen voorspelbare gewoonte- en gewoontedieren zijn en in een oogwenk kunnen worden getransformeerd, in feite sneller en krachtiger dan een oploskop koffie

Ik heb geleerd dat management en leiderschap twee verschillende dingen zijn en dat we ze door elkaar halen. Het management is gericht op bottom-line resultaten, metingen en efficiëntie, die vaak de geschiktheid voor het doel verliezen. De meeste nieuwe managers denken dat manager worden een ‘afstuderen’ is. De waarheid is dat het omgekeerde het geval is.

Ik heb geleerd dat je als manager een goede communicator moet zijn. Als manager moet je anderen de tijd geven om te spreken. als manager moet je een duidelijk begrip hebben van de visie van de organisatie en deze delen met hun team op een manier die hen motiveert. De manager houdt zijn team op de hoogte van wat er in de organisatie gebeurt.

Ik heb geleerd dat de beste managers in softwaretechnologie degenen zijn die hoge technische vaardigheden hebben, je moet zeker niet de beste technische persoon in het team zijn, je moet degene zijn die de groei van dat technische talent faciliteert.

Een leider werkt voor zijn medewerkers en moet begrijpen wat de medewerkers op een diep niveau willen. Een leider moet zich voortdurend aanpassen aan de behoeften van medewerkers en wat ze van de organisatie willen.

Ik heb geleerd dat werknemersevaluaties tijdverspilling zijn. Een leidinggevende, een manager, een teamleider moeten hun mensen goed kennen en ze als een sportteam beheren. De sterke en zwakke punten van elk individu kennen en elke medewerker trainen op het gebied van hun zwakte om een samenhangend team te vormen.

Ik wist dat het zijn van een teamleider, manager, leidinggevende of bedrijfseigenaar je niet kritischer maakt. Iedereen is even belangrijk en het belangrijkste is om de mensen om je heen te herkennen en ze een goed gevoel te geven.

Ik vond dat de meeste managers niet goed geschikt zijn om mensen aan te sturen, kijk alleen naar jezelf omdat je gelikt bent in je communicatie en om interne politiek te managen om jezelf te positioneren, betekent niet dat je een goede manager zult zijn.

Toen ik medewerkers aanstuurde, leerde ik dat ik mezelf moest omringen met ambitieuze en bekwamere individuen dan ikzelf, gezien een effectievere levering van projecten en werk. Het heeft lang geduurd voordat ik daar was, omdat ik in mijn carrière vaak in verschillende rollen terechtkwam. Ik was niet altijd bekwaam of geschikt voor de rollen die ik kreeg, dus ik moest leren op het werk. Ik ontdekte dat de beste manier om te leren op het werk is om sterkere mensen om je heen te hebben.

Ik heb geleerd dat we leiderschap geven aan de groten omdat we weten dat ze in staat zijn en kunnen worden vertrouwd om namens de groep te handelen, maar we worden vaak misleid door degenen die alleen leiderschap zoeken om de kracht te krijgen om hun eigen situatie te verbeteren.

Ik heb geleerd dat werknemers maar om 3 dingen geven, zelfs als enquêtes iets anders zeggen: 1) de rekeningen kunnen betalen en wat geld overhouden, 2) tijd hebben om met familie en vrienden door te brengen, en 3) een baan hebben die mensen niet verpest. Sommige mensen geven om één extra ding, namelijk 4) vooruitlopen op de andere werknemers.

Ik heb geleerd dat je voorzichtig moet zijn met het promoten van je beste werknemers. Je kunt het team dat je hebt door promotie weekenden, en er zijn andere manieren om je beste werknemers te herkennen, zodat ze gemotiveerd blijven.

Ik heb geleerd dat te veel organisatieprocessen innovatie in de kiem smoren. Zelfs als u de belastingdienst bent, moet u werknemers in staat stellen om hun manier van werken te verbeteren door innovatie mogelijk te maken, zelfs om een proces aan te passen.

Ik heb meer haar in mijn oren en neus, dus mijn oren en de binnenkant van mijn neus zullen deze winter warmer zijn.

Ik ken steeds meer mensen, maar herinner me minder namen. Ik ben niet zo dol op introducties.

Ik denk dat iedereen op de planeet alles kan doen zolang ze het willen doen.

Ik ben wijzer maar blijf het vergeten.

Ik ben de meest waardevolle werknemer die ik ooit zal zijn, maar toch minder gemotiveerd dan ooit.

Ik heb geleerd dat we allemaal hetzelfde zijn, ongeacht waar we geboren zijn.

We hebben alle exacte behoeften, de essentie is onderdak en voedsel

Ik heb geleerd dat mensen erg egocentrisch zijn en aan zichzelf en hun families denken en heel weinig aan anderen, op enkele uitzonderingen na. Deze visie zal ons in de toekomst niet helpen om ons aan te passen aan de klimaatverandering. Er zal in de toekomst een abrupt besef zijn met conflicten.

Ik heb geleerd dat we ons leven leiden in sociale bubbels zoals familie, vrienden, werk en plezier, en we moeten deze bubbels doorbreken om meer uit het leven te halen.

Ik heb geleerd dat we in Europa, waar ik het grootste deel van mijn leven heb gewoond, erg verwend zijn door meer geld te hebben dan we nodig hebben, zelfs onze armen in het westen zijn erg goed af in vergelijking met mensen in armere landen, dus we geven het uit aan alle onnodige dingen voor ons plezier.

Ik begon een lijst met voedselrecepten samen te stellen op een website die ik had opgezet met de naam momshomecooking.org. De site is opgezet ter ere van alle moeders, grootmoeders en vaders, opa’s die recepten doorgeven aan de volgende generatie.

Ik maak me zorgen over de toekomst van deze prachtige planeet van ons.

Ik heb geleerd om met volle teugen van het leven te genieten en niet op te hangen aan kleinzieligheid.

Ik heb er geen vertrouwen in dat gekozen politici ons door de grootste bedreiging voor onze planeet leiden, de klimaatverandering. En dat politici wereldwijd de juiste acties zullen ondernemen om onze samenlevingen te veranderen naar een duurzamere toekomst.

Over Mijn Generatie

Mijn Generatie zal nooit meer terugkomen als we weg zijn, we leefden in de beste tijd die de aarde de mensheid te bieden had.

Een generatie liep naar school, niemand werd naar school gereden.

Een generatie deed in haar eentje hun huiswerk om zo snel mogelijk de straat op te gaan om te spelen.

Een generatie die al haar vrije tijd op straat doorbracht met haar vrienden.

Een generatie speelde verstoppertje in het donker.

Een generatie die sportkaarten verzamelde.

Een generatie die vinylalbums kocht om op platenspelers te spelen.

Een generatie die foto’s en albums verzamelde van hun jeugdervaringen.

Een generatie die bordspellen speelde en kaarten op regenachtige dagen.

Een generatie waar er maar twee tv-zenders en 2 uur tv waren voor de leeftijdsgroepen.

Een generatie die nu begint te sterven en helaas nooit meer terugkomt, hoe hard we ook ons best doen.

Ik vond het heerlijk om op te groeien in deze tijd, we hadden zoveel vrijheid om te doen wat we wilden, mijn generatie had de beste tijden.

Share: